dimarts, 20 de maig del 2014

TIC: afición y adicción



Les TIC generen afició, però, també, addició. L’excés de consum de pantalles digitals preocupa cada cop més als pares.

Uns envien WhatsApps, altres llegeixen el correu electrònic, hi ha qui consulta el temps o busca l’itinerari més eficaç per arribar a un lloc... El mòbil és imprescindible i, sense ell, la majoria no sabrien viure. La seva utilització permanent i compulsiva és preocupant. És habitual realitzar un promig de 150 consultes diàries.  

Com diu José Ramón Ubieto (psicòleg clínic i psicoanalista), el mòbil s’ha convertit en una eina de treball, una llanterna, un GPS... ‘’un instrument multiús que s’utilitza amb freqüència (150 consultes diàries) sense que això suposi una addicció a la tecnologia, atès que l’addicció no ve determinada pel nombre de consultes sinó per la necessitat de fer-les.

Les Tecnologies de la Informació i al Comunicació com ara els ordinadors, consoles, reproductors d’àudio i vídeo, etc. són per facilitar-nos la vida. El problema apareix quan passa de ser una afició o una eina de treball a convertir-se en una obsessió.

Ubieto diu: “Los nativos digitales, por ejemplo, han nacido en la era tecnológica y para ellos utilizar el móvil o internet a menudo es habitual, mientras que la adicción es una condición singular de cada individuo, hay personas que son más susceptibles de ser adictas a cualquier objeto, ya sea un móvil, un videojuego o una máquina tragaperras”.

A 2013, entre la població infantil (de 10 a 15 anys) l’ús de les TIC és molt elevat, nou de cada deu nens utilitzen l’ordinador i internet i sis de cada deu dels menors tenen telèfon mòbil. Els joves consideren que la realitat virtual és una nova forma d’integració social i, disposar d’una conta en les xarxes socials, és imprescindible.
  • Sis de cada deu nens d’entre 10 i 15 anys tenen un mòbil.
  • 3h 59m. Promig del temps que passen els usuaris cada dia a Internet.
  • 61%. Nivell de penetració d’Internet mòbil entre el total d’habitants.
  • 1h 45m. Promig del temps de connexió a Internet des del mòbil.
  • 66%. Addicció a les xarxes entre tots els habitants.
  • 1h 28m. Promig del temps que els usuaris inverteixen en les xarxes socials.
  • 44%. Usuaris que tenen Apps de xarxes socials al mòbil.
  • 11%. Usuaris que utilitzen serveis de localització a través del mòbil.

phubingEric Gómez (psicòleg) comenta que ‘’el consumo excesivo de las pantallas digitales -móvil, ordenador, tabletas, videojuegos o televisión- en algunos casos genera “un cambio de comportamiento como obsesión por las novedades, necesidad permanente de estar conectado, aislamiento del entorno familiar o pérdida de contacto con la sociedad y más amigos virtuales”.

Sabent aquestes dades, és important guiar els infants en l’ús de les TIC i ensenyar-los a utilitzar-les correctament. Per exemple, si s’és menor d’edat, crear un compte de Facebook conjunt amb els pares i, així, podran navegar ‘’lliurement’’ però controlant la situació. No és bo deixar-los sols perquè ells aprenen ràpid i, els adults, han de mostrar-los les conseqüències de l’ús d’aquests, atès que qualsevol activitat a la xarxa deixa una petjada digital.

‘’ La red almacena todo (imágenes, vídeos, comentarios,…) y “si no hacemos un buen uso de la información después se puede volver en contra”.

Noelia Conrado 

1 comentari:

  1. He trobat molt interessant aquesta notícia i tot i que les dades en relació a l'ús de les TIC poden semblar elevades, des del meu punt de vista encara són poques les dades en relació a l'ús de l'internet, les persones que tenen smartphones... Mentre uns pensen que les TIC allunyen a les persones que estan a prop, jo penso que és el contrari; crec que és una nova manera de comunicar-se i que forma part del nostre dia a dia que ens facilita molt la vida i ens ajuda a desenvolupar capacitats que pensàvem que no tindríem. Avui en dia jo crec que és més important saber buscar, que saber. No m'agrada quan critiquen la juventut, per exemple quan hi ha un grup de 5 o 6 persones i estan junts però cadascun mirant el seu smartphone, més que res perquè és una nova manera de relacionar-se i s'ensenyen uns als altres les seves coses, per tant de cap manera és un aïllament. En canvi, quan hi ha un grup de persones juntes llegint un llibre no sembla pas que estiguin aïllats oi? Doncs no és així, les tecnologies són el nostre present i el nostre futur, i en comptes de tenir por hem de treure profit.

    ResponElimina