dimarts, 1 d’abril del 2014

L'educació plàstica a través de les TIC


L’article està escrit per Marta Vázquez-Reina.
Cada cop, les TIC enriqueixen més l’ensenyança i l’aprenentatge dels continguts curriculars en la plàstica. El que diu la Marta és que no es pretén canviar el llapis i el full per una pantalla i un ratolí, sinó tenir un ventall més gran de possibilitats.
Normalment, es considera que aquesta matèria té ‘’poca importància’’ o és ‘’fàcil’’ en comparació amb altres.
Aprendre arts plàstiques permet desenvolupar l’expressió i percepció, l’estètica, la creativitat, la capacitat d’anàlisis, la memòria visual i el poder d’observació. S’intenta introduir a l’alumne en un llenguatge diferent a l’habitual expressant i interpretant a través de recursos diferents i originals. 
L’expressió artística digital


  • Permet visualitzar produccions artístiques (pintura, escultura, fotografia, cine, etc.), cosa que abans ens hagués estat difícil o impossible.
  • Incorpora noves eines (software) que complementen les tradicionals.
  • Facilitat l’accés a idees i propostes innovadores i permet compartir les pròpies amb la resta de comunitat educativa.
  • Ajuden en l’adquisició de competències digitals noves.
  • Ensenya a valorar i interpretar la informació de forma adequada i crítica.
La integració de les TIC ha fet que s’afegissin nous  objectius com ara:
- ‘’Conèixer i fer ús creatiu dels recursos que ens proporcionen les noves tecnologies i els mitjans de comunicació audiovisual’’.
- ‘’Exploració de recursos digitals per la creació d’obres artístiques’’.
Recursos on line
Actualment, es pot trobar a internet aplicacions, projectes i portals sobre l’Educació Artística (Plàstica) que poden fer servir tant alumnes com docent treballant a l’aula o a casa.

  • Plas-TIC: és un projecte de l’Institut de Tecnologies Educatives del Ministeri d’Educació per estimular els valors de la producció artística i l’expressió plàstica (Secundària i Batxillerat). Conté moltes activitats, propostes de tallers i jocs pels alumnes, classificats per nivells.
  • Educacionplastica.net: estructurat per unitats temàtiques, amb explicacions interactives, exercicis pràctics i enllaços a altres recursos per docents i alumnes. Poden elaborar treballs similars als de l’aula.
  • Taller de plàstica: proposa diferents recursos a través d’animació flash (idees, escultura, fotografia, grafit, còmic, projectes, grans artistes o llocs d’interès).
  • Pixelandia: és un laboratori d’idees per Infantil i Primària. S’estructura en tres apartats: recollir informació sobre art i artistes, tutorials sobre eines gràfiques per desenvolupar pràctiques i propostes d’activitats.
  • Espiral cromàtica: biblioteca on line amb enllaços a recursos bàsics i avançats de diferents àrees com ara art, dibuix, disseny o pintura.
  • Projecte Primartis: projecte educatiu en línia, elaborat per l’Escola i Internet en l’Aula, el MEC i les comunitats autònomes. 
Introduir nous recursos per fer Plàstica és una bona idea atès que hi ha infinitat d’activitats a fer i més conceptes a treballar. A més a més, l’article et proporciona pàgines web diferents per mirar i aprendre diverses tècniques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada